luni, 22 martie 2010

Refugiul Carja din Parang

Vineri dupa-masa ma suna Dani, un prieten bun si fost coleg de serviciu, si ma intreaba daca vreau sa mergem la munte. El se gandeste sa mergem in Vladeasa, dat fiind buletinul nivometeorologic care indica risc 4 de avalansa la peste 1800m. Il conving insa sa mergem in Parang si accepta repede, cu atat mai mult cu cat este prima data pe plaiurile Parangului. Se decide sa vina pe schiuri de tura, eu iau la mine o pereche de rachete de zapada de imprumut pentru orice eventualitate. Plecam in jurul orei 7 din Arad, si inainte de amiaza, ajungem in Petrosani, si luam telescaunul pana pe platou. De acolo ne echipam, si urcam pe piciorul Parangului Mic pe o vreme superba si cu panorame coplesitoare in toate directiile.




Curand ajungem pe Vf. Parangul Mic (2074m), unde facem o scurta pauza, niste poze si reenergizare.
De aici avem de parcurs creasta inspre Vf. Carja (2405m), unde planuim sa innoptam la Refugiul Carja.

 Nu am mai dormit niciodata iarna in acest refugiu dar stim ca este un refugiu destul de rustic, fara priciuri si neizolat. Nu asta insa e problema, ci faptul ca e situat intr-un loc in care este mai tot timpul iernii ingropat in zapada:)


In creasta ajungem din urma 3 baieti din Timisoara, Serban si 2 Iulian-i, si ne continuam drumul impreuna, pentru ca avem aceeasi tinta, refugiul Carja.
Serban se opreste si pozeaza si iata si niste poze aici.

Ne bucuram ca unul din baieti are o lopata la el, noi neprevazatori , nu am luat, si ne dam seama ca vom avea ceva munca de efectuat ca sa ne putem bucura de adapostul refugiului. Baietii au la ei corturi iar noi decidem ca in caz de nereusita in dezgroparea refugiului, sa facem un bivuac in zapada.

Vremea minunata de afara ne bine-dispune si timpul zboara repede, si ne apropiem de impunatorul vf. Carja. Pe Dani il cuprinde oboseala pe schiurile de tura, si o iau usor inainte si curand scot un chiot, am dat de refugiu , se vede putin partea de sus, dar in rest e complet sub zapada.



Ajung si baietii din TM, primesc lopata, si ma apuc de sapat. Sap cu spor, si cand cred eu ca dau de manerul usii, de fapt imi dau seama ca e de abia pragul de sus al usii...:))
Incepem sa sapam cu schimbul toti 5 si in aproximativ o ora, reusim sa intram in refugiu...:P


Suntem putin deceptionati pentru ca e viscolit din plin si inauntru, si e ditamai stratul de zapada. Dar ne punem pe amenajat, captusim frumos gaurile spre exterior cu zapada si tasam stratul de pe jos, ca sa ne putem pregati de innoptat. Serban decide ca doarme in refugiu iar cei doi Iuliani se hotarasc sa monteze cortul. Au si ei ceva de munca dar curand au si ei cortul instalat si ne bucuram de minunatul apus dupa o zi asa frumoasa.
Serban a surprins momentul foarte bine, aici link spre pozele de rigoare.

Vantul se inteteste afara, noi stam in refugiu la o supica calda, ceai, papa bun, si povestim una alta...
Timpul trece, ne cuibarim in sacii de dormit si curand suntem in lumea viselor...De sus picura marunt (condens) parca ar ploua usor de tot...


 Dimineata ma intristez usor cand vad ceata deasa de afara...mananc repede mic dejunul si ma pregatesc sa urc pe Vf. Carja, cu speranta ca vremea se indreapta. Planul meu de azi e Vf. Parang (2519m) dar am presimtirea ca nu va mai fi vremea frumoasa de ieri.
Nu gasesc doritori sa ma insoteasaca nici macar pana pe Carja, asa ca ii dau in sus singur, si cu parere de rau. Urc agale si fara chef pana cam aproape jumatatea drumului spre varf, dar ceata e si mai deasa aici, imi trece cheful sa merg singur, oricum am mai urcat si acu 2 ierni Vf. Carja...
Cobor...in refugiu colegii stau la taclale...ma pun si eu cu ei...
Intr-un final impachetam si pornim prin creasta inapoi spre Parangul Mic...Cand trecem de Vf. Mija, vad ca deja vremea s-a imbunatatit considerabil si se zareste aproape in intregime Vf. Carja....imi vine sa ma intorc...nu glumesc :)




Ne oprim pe Parangul Mic sa mai savuram peisajele, sa pozam si sa mai gustam ceva dulce :)
Incepem sa coboram si vremea se face tot mai frumoasa, parca sa imi faca in ciuda. La telescaun sus, ma opresc la terasa si ma bronzez :))
Coboram la masina si ii dam bice spre casa...azi ajungem mai devreme...:P

Mersi mult lui Serban si Dani pentru copyright-ul la poze :P

6 comentarii:

  1. Mi-a placut sa citesc relatarea. Sper s-o faci si dupa alte ture impreuna. ;) Sa stii ca nu am uitat de poze, doar ca nu am apucat si nici nu o sa am cand pana saptamana viitoare. Sper sa mai faci un update dupa, daca mai vrei :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca ti-a placut, si eu sper sa mai mergem si in alte ture impreuna ca a fost tare fain.
    o sa mi fac un update...ce sa fac cu tine:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum am vazut si eu noul link al lui Serban. Faina tura... Sper sa ne mai vedem. Spor in toate

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi Iulian, intr-adevar a fost fain, si eu sper sa ne mai vedem si in alte ture. Cele bune si tie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit cu placere descrierea turei. Felicitari tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, ma bucur ca ti-a placut!

    RăspundețiȘtergere